Nieuwsbrief winter 2020
Op naar 2021
Vanaf deze plaats willen we iedereen hele fijne dagen wensen en een gezond, voorspoedig en gelukkig 2021.
Toekomst
Nu we overgegaan zijn van stabiel droog naar stabiel nat buiten, zijn we druk aan het bouwen van onze plannen voor de toekomst. Samen met onze partners hebben we geconcludeerd dat de uitdagingen voor de sector gaan vallen onder de thema’s bodem en klimaat of vergroening van de produktie zoals de samenleving die van ons verlangt. Opdrachten voor proeven over die thema’s zullen niet automatisch een betalende opdrachtgever hebben en ze zullen veelal langjarig moeten lopen om de juiste waarde vast te kunnen stellen. Dat vergt meer planning en afstemming en om dat optimaal te doen maken we deze winter een start met een gebruikersraad. Alle input op beide thema’s is welkom.
Tegelijkertijd is het werken aan deze thema’s en het gebruik van nieuwe technieken zoals verder in deze nieuwsbrief is te lezen een uitdaging. We gaan met verenigde krachten proberen de Rusthoeve uit te laten groeien tot de plek waar bedrijfsleven, innovatie, scholing en praktijk elkaar ontmoeten en uitdagen. Door kruisbestuiving vooruitgang boeken, straks is de Rusthoeve de plek waar het gebeurt en waar het te zien is.
Veel leesplezier en tot ziens, via webinar maar, vooral live op de Rusthoeve.
Peter de Koeijer,
Voorzitter Proefboerderij Rusthoeve
Op de Proefboerderij….
Op de Proefboerderij zijn ondertussen alle producten van het land. Net als bij de andere akkerbouwers in de regio ging dit moeizaam. Waar we eerst hebben moeten beregenen om de gewassen op te laten komen was het nu vooral wachten totdat we de producten van het land af konden halen. De proefveldrooier is op sommige momenten vervangen door ouderwets handwerk.
Uiteindelijk is dat dankzij de inzet van onze medewerkers, de loonwerkers en alle anderen die geholpen hebben gelukt om tijdig binnen te hebben.
Voor nu is de tijd aangebroken om de resultaten van de proeven en projecten te analyseren. In de komende wintermaanden zullen we de resultaten met u delen.
Voor ons als Proefboerderij was het natuurlijk een groot gemis dat wij u niet meer konden ontvangen op de Rusthoeve. Gelukkig zijn er ondertussen veel technische mogelijkheden zoals filmpjes en webinars, met als aftrap de Virtuele Open Dag 2020. Ook in de komende maanden zullen we hier nog veel gebruik van maken.
In de zomermaanden hebben we de rustigere periode volop kunnen benutten, met kleine groepen, op veel afstand en zoveel mogelijk buiten. Door dezelfde bijeenkomst meerdere malen op een dag te organiseren hebben we toch nog veel mensen kunnen bereiken. Ook hebben we onze projecten en proeven moeten toelichten aan beleidsmakers, zo kwam in juli minister Van Nieuwenhuizen op bezoek voor ons project rondom Omgekeerd beregenen, is het voltallige B&W van Noord Beveland komen kijken bij de Uireka drippelirrigatie proeven en was Jo Annes de Bat onze gespreksleider bij de digitale Uienlunch.
Uiendag 2020
Met veel plezier kijken we terug op de Uiendag 2020. Het was voor ons een spannende periode of we wel of niet door konden gaan met de organisatie. Voor de bezoekers was het ook een compleet andere ervaring nu er gewerkt wordt met opgaven en rondleidingen die al vast stonden.
Maar met dank aan de medewerking van alle sponsoren, bezoekers, standhouders en alle proefveldhouders hebben we ervoor kunnen zorgen dat telers een groot gedeelte van de proeven hebben kunnen bekijken. Vooral voor de proeven rondom irrigatie was uiteraard heel veel belangstelling. In 2020 hebben we door de droge omstandigheden daar ook duidelijke resultaten kunnen zien.
Uiteraard nemen we de positieve punten van deze Uiendag mee naar 2021. De relatief korte rondleidingen en de kleinere groepen werden door velen ook als positief ervaren.
Virtuele Bodemdag 2020
Naast de Virtuele Open Dag hadden we dit jaar ook een Virtuele Bodemdag georganiseerd. Zoals ieder jaar hebben we op Rusthoeve meerdere demonstratievelden aangelegd. Omdat het nu niet mogelijk was om u op locatie te ontvangen hebben we deze laten filmen. De thema’s voor 2020 waren:
- Nut en noodzaak groenbemesters
- Overwinterings groenbemesters met div bodembewerkingen
- Bodemvruchtbaarheid en bodemleven
- Water management en bodembeheer
Aan de hand van de filmpjes konden de kijkers vragen stellen over de onderwerpen. In de chatdiscussie was duidelijk te merken dat er nog veel vragen leven over de beste toepassing van groenbemesters. Zaaitijdstip, mengsel, en wel of niet kerende grondbewerking zorgden voor een levendige digitale discussie. De filmpjes worden allemaal apart gedeelt via social media. Het webinar is nog steeds terug te kijken via https://www.proefboerderij-rusthoeve.nl/
Proeftuin voor Precisielandbouw
Op 15 december is er vanuit het Project INNO-VEG een digitale Cross Border Innovation Netwerk bijeenkomst georganiseerd. Bij deze bijeenkomst werd ook teruggekeken op de proeven die in 2020 zijn uitgevoerd in het kader van het Op Zuid Project Proeftuin Precisielandbouw.
Voor het project Proeftuin voor Precisielandbouw (PPL) gaf Hans Moggré, teeltadviseur bij Delphy een presentatie. In het kader van het project zijn er in het teeltjaar 2020 meerdere proeven uitgevoerd op Proefboerderij Rusthoeve rondom de teelt van aardappels, waarbij onder andere met de nieuwste technieken het aantal stengels van de aardappels gemeten werd. De andere proeven hadden als onderwerp irrigatie op basis van sensing technieken en variabele plantafstanden. Op dit moment worden alle resultaten van de proeven geanalyseerd, waarbij we ook gebruik maken van de Smart Reader van SG. Dit om te testen of we deze technieken kunnen gebruiken om onze aardappelen snel en zorgvuldig te sorteren en de resultaten snel te kunnen analyseren.
Op Proefboerderij Rusthoeve wordt er sinds dit jaar gebruik gemaakt van een nieuwe proefveldspuit. Deze spuit bestaat uit acht 40 liter tanks met ieder een eigen leiding, een 100 liter tank en sectieafsluiting iedere 1,5 meter. Doordat iedere tank een eigen leiding heeft, kunnen er verschillende middelen tegelijkertijd gespoten worden. Via een Excelbestand wordt het proefveldschema ingevuld in de spuitcomputer. Op deze manier wordt gecommuniceerd uit welke tank er bij een bepaald veldje gespoten moet worden en waar een veldje begint en eindigt. Vervolgens kunnen verschillende objecten in een proefveld in een werkgang worden gespoten. Dit alles verhoogt de nauwkeurigheid van de bespuitingen t.o.v. bespuitingen met de handgedragen spuitboom, doordat er altijd met een vaste snelheid wordt gereden en de omstandigheden voor alle objecten hetzelfde zijn doordat alle middelen binnen een kwartier gespoten zijn i.p.v. binnen een uur of meer.
Webinar De Plant Centraal
oor ons project Biobased Innovation Garden, dat we samen met Delphy tot en met 2024 mogen uitvoeren, hebben wij op 8 december ons eerste webinar georganiseerd. Als spreker was de heer Professor dr. Peter Klinkhamer, Hoogleraar Evolutionaire plantenecologie aan de Universiteit Leiden aanwezig. De heer Klinkhamer doet al jarenlang onderzoek naar onder andere het afweersysteem van planten en is tevens betrokken bij de Extractenbibliotheek van het Plantencentrum. Op dit moment worden plant inhoudstoffen al veelvuldig gebruikt, onder andere kleurstoffen, smaakstoffen, maar ook in geneesmiddelen en groene herbiciden.
Een inhoudstof waar we onder andere in de Biobased Garden op Rusthoeve al langer mee bezig zijn, is natuurrubber. Sinds 2013 is hier in samenwerking met Wageningen Universiteit, Keygene en Proefboerderij Rusthoeve een groot onderzoeksprogramma rondom de Russische Paardenbloem gestart. In deze Paardenbloem zit natuurrubber, en het blijkt ook mogelijk om deze stof eruit te raffineren. Hilde Muylle van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) te Merelbeke was vanaf het begin betrokken bij dit onderzoek. Hoewel het onderzoek naar een compleet nieuwe teelt veel hindernissen kende, werd toch duidelijk dat de teelt in Nederland en Vlaanderen mogelijk is. Omdat de vraag naar deze inhoudstof zo groot is, zijn na afloop van het project Keygene in samenwerking met Barenbrug doorgegaan met deze ontwikkeling. Op dit moment liggen er proeven op Rusthoeve, op de Markhoeve en bij meerdere telers. Hoewel er veel vraag is zijn er uiteraard ook nog veel uitdagingen. Zo moet de opbrengst per hectare nog fors hoger om de teelt rendabel te laten zijn.
Voor het zoeken naar nieuwe teelten moeten we ook steeds stilstaan bij de duurzaamheid en kwetsbaarheid van de teelt. Hierop werden we ineens weer geattendeerd. Zo is voor het slagen van de teelt een juiste herbicide onmisbaar. En juist over de enige herbicide die te gebruiken is in deze teelt, en onder andere in cichorei en witlof, is discussie ontstaan over toelating.
Voor het vinden van een nieuwe teelt in de akkerbouw komen we dus vele obstakels tegen. Wilt u meer informatie over onze activiteiten rondom biobased kijk dan op www.biobasedgarden.nl.
In de planning:
In het voorjaar staan er uiteraard wat minder activiteiten op de agenda. We hopen dat we u weer op Rusthoeve mogen begroeten als het zaaien en poten achter de rug is.
Houd onze facebook en website in de gaten voor de actuele onderwerpen.
Januari
Webinar Precisielandbouw
Webinar Biobased, thema Vezels
Participanten bijeenkomsten UIKC
Deelnemersbijeenkomst Pootaardappelacademie Zuidwest
U vindt ons op
Website: www.proefboerderij-rusthoeve.nl
Mail: info@proefboerderij-rusthoeve.nl
Volg ons op Twitter: Rusthoeve@Proefboerderij
Facebook: facebook.com/Rusthoeve/