/

Boerderij van de Toekomst

Boerderij van de Toekomst Zuid West

Delphy, WUR en Proefboerderij Rusthoeve werken samen aan de ontwikkeling van de Boerderij van de Toekomst ZW. Hier wordt gewerkt aan een volhoudbare landbouw, die ecologisch, maatschappelijk en economisch duurzaam is. Daarbij zijn meerdere oplossingsrichtingen mogelijk. Sommige onderdelen zijn vernieuwend en risicovol, en kunnen pas op termijn van 10-15 jaar ook in de praktijk toegepast worden. Andere oplossingen liggen dichter bij de huidige praktijk en kunnen mogelijk al binnen vijf jaar worden toegepast. Door de samenwerking tussen de andere BvdT locaties wordt er een betere kennisuitwisseling bereikt zodat de sector beter opgewassen in tegen de grote uitdagingen die op ons afkomen.

De kerngroep is van start
Begin januari is de ontwerpfase van de Boerderij van de Toekomst Zuidwestelijke Delta van start gegaan. Als landbouw staan we voor grote uitdagingen, maar er zijn ook veel mooie ontwikkelingen en kansen. De Boerderij van de Toekomst Zuidwestelijke Delta is een initiatief van WUR Open Teelten, Delphy Zuidwest Akkerbouw en Proefboerderij Rusthoeve, maar zal samen met alle betrokkenen in de regio uitgevoerd moeten worden.

Een kerngroep van 13 boeren uit het gebied neemt het voortouw voor het eerste ontwerp van hoe de landbouw er over 25 jaar, in 2050, uit kan komen te zien in dit gebied, en op welke wijze de sector nu al zich klaar kan maken voor de toekomst. De boeren zijn een mooie mix van verschillende teeltsystemen. Wel ligt op dit moment de focus nog vooral op de akkerbouw.
Angsten en bedreigingen zijn in beeld gebracht, om natuurlijk meteen door te stomen naar de beloften van de akkerbouw in de toekomst. De landbouwsector levert primaire levensbehoeften waar altijd vraag naar zal blijven bestaan.

Het voorjaar van 2024 maakt duidelijk dat extreem weer geen doembeeld meer is van de verre toekomst, maar nu al volop de bedrijfsvoering beïnvloed. Hoe we daar mee om moeten gaan staat nu al hoog op de agenda van Boerderij van de Toekomst Zuidwest.
Maar ook de verbinding en communicatie met de maatschappij heeft prioriteit. Nu boeren en burgers steeds verder van elkaar komen te staan, wordt het des te uitdagender om het ware verhaal van landbouw te vertellen. Maatschappelijk draagvlak voor de sector is van groot belang. 

Samen met de kerngroep worden de eerste contouren van de onderzoeksagenda opgesteld, maar natuurlijk horen ook de toe- en afnemende bedrijven, de verwerkers en adviseurs, de andere spelers in het buitengebied, zoals natuurorganisaties en onderwijs, in de Boerderij van de Toekomst. 

En door!! 
Na een korte zomerstop is de kerngroep inmiddels alweer twee keer samengekomen om de contouren verder vorm te geven. Een inspirerend proces vol mooie discussies. Alle input van de afgelopen maanden wordt momenteel verwerkt.

Benieuwd naar het vervolg? Houdt deze pagina dan nauwlettend in de gaten en meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief! 

Abonneer je op de nieuwsbrief