/

Growing a Green Future

 

 

 

 

 

 

 

Tien Vlaamse en Nederlandse organisaties slaan de handen in elkaar om de mogelijkheden van lokaal geteelde groene grondstoffen in de verf te zetten.  Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en dienen verder geperfectioneerd te worden door middel van praktijkonderzoek. Growing a green future’ pakt dit aan  en heeft meer dan 80 gewassen getest in de innovatietuinen en heeft meerdere trajecten opgezet om de groene grondstoffen in de praktijk toe te passen.
De opgedane kennis delen we met het bedrijfsleven via verschillende inspiratiesessies, zodat ondernemers echt aan de slag kunnen gaan. We hielden reeds sessies onder andere rond gewasbescherming en nieuwe kansen voor de horeca.
De stichting Agrodome, Inagro en Millvision gaan in dit project aan de slag met een pilot biobased vakantiewoning. Met lokale geteelde hennep, vlas of miscanthus worden de noodzakelijke bouwmaterialen geproduceerd, bijvoorbeeld bouwblokken, isolatiemateriaal en afwerkingsmateriaal. Inmiddels zijn we zover dat de locatie bekend is.  Binnenkort zijn de vakantiewoningen in de Provincie Zeeland te bewonderen. Daarnaast staat Millvision in voor de doorontwikkeling van kwaliteitsvol biobased printpapier en verpakkingen gebaseerd op de drie eerder genoemde gewassen. Spruitkool laat verrassende resultaten zien als grondstof voor papier.

Voor Rusthoeve is de meest in het oog springende activiteit de innovatietuin. De planning voor de gewassen die er in 2019 zullen groeien worden nu weer gemaakt. Hierbij zullen we wensen van het bedrijfsleven en het onderwijs nadrukkelijk in meegenomen worden. De Rusthoeve zet verder haar schouders onder verder onderzoek naar hoogwaardige oliën zoals hennep en deder. Dergelijke plantaardige oliën worden dankzij nieuwe inzichten beschouwd als erg gezonde onverzadigde vetzuren. Op basis van consistentie, stabiliteit, smaak en geur van deze ‘nieuwe’ plantaardige oliën wordt geëvalueerd in welke recepturen van voedingsproducten en cosmetische toepassingen waaronder lippenbalsem ze een ingrediënt kunnen zijn. Als laatste worden business cases gemaakt voor gewassen die als natuurlijke biocide kunnen fungeren. Zo wordt onderzocht of Miscanthus kan dienen als onkruidonderdrukker.  Hiervoor is een proef aangelegd in een plantsoen in de gemeente Noord Beveland met miscanthus als onkruidonderdrukker. 2018 was een extreem droog jaar, met een lage onkruiddruk. Dus de proef moet zeker nog herhaald worden om conclusies te mogen trekken. De proef zal in 2019 navolging vinden in Zeeuws Vlaanderen en Vlaanderen. 

Vanuit het project worden regelmatig nieuwsbrieven verzonden. Lezen en aanmelden om deze nieuwsbrieven er mail te ontvangen kan via de projectwebsite. Klik hier voor meer informatie.